Backgammonregler

Backgammon är ett klassiskt brädspel som idag även kan spelas direkt på nätet med datorn som motståndare. Grundreglerna är desamma, även om fördelarna faktiskt är fler online med spelvarianter och möjligheten att spela med bonus. Du kan exempelvis använda en välkomstbonus som består av extrapengar när du spelar backgammon på ett online casino.Spelet består av en spelbräda som har olika tunna trianglar, vilka är 24 till antalet och kallas för points. Dessa är sedan uppdelade i fyra sektioner om sex points och utgör inre samt yttre spelplan. Det är en linje som skiljer dessa två spelplaner åt. Du spelar sedan med 15 brickor.

Det här går backgammon ut på

Målet med backgammon är att bli förste spelare att få hem alla dina brickor till din inre spelplan samt att få bort alla av dessa från spelbrädan. Du gör detta genom att föra dina brickor framåt i spelet med hjälp av tärningskast. Två tärningar används i spelet och varje spelare har sitt eget tärningspar.Det är de två tärningarnas totala antal prickar som avgör hur många steg du får förflytta dina brickor. Antingen väljer du att flytta en bricka lika många steg som de två tärningarna visar eller så flyttar du två brickor utifrån de olika tärningarnas resultat. Brickorna flyttas framåt, vilket innebär mot en lägre punkt.

Tänk på detta

Precis som i alla typer av spel finns det saker att ha i åtanke när du spelar backgammon. För att spelet ska vara giltigt ska regler följas och allt ska ske i rätt ordning samt på korrekt sätt. Är ett kast felaktigt kan du vägra att godkänna det, men det finns tumregler för detta.Ett kast räknas som ”accepterat” i samband med att den andra spelaren plockar upp tärningarna. Då är den genomförda kastningen godkänd och du kan med andra ord inte kräva omkast. Ett icke-godkänt kast är när tärningarna landar på fel sida av brädet (inte den högra) eller när de inte stannar plant efter kastet.