Nackgammon

Visste du att backgammon ett av världens äldsta spel? Så är det och det berömda brädspelet har sina rötter i Mellanöstern. Det har gjorts arkeologiska fynd i form av backgammon-liknande spel som uppskattas vara upp emot 5 000 år gamla. Backgammon spelas av två personer där båda har 15 pjäser som flyttas beroende på hur många prickar spelets två tärningar visar.Backgammon är ett spel som kombinerar både tur och strategi. Tärningarnas utfall är såklart väldigt svårt – i princip omöjligt – att påverka men det handlar också mycket om att göra olika sannolikhetsberäkningar och blockera vägen för, samt slå ut, motståndarens pjäser. Precis som med spelet schack har ingenjörer utvecklat avancerade datorer som klarar av att slå världens allra bästa backgammonspelare.

Ett spännande spel

Spelet är än idag väldigt populärt som sällskapsspel, såväl på lata semesterdagar som på fikaraster på arbetsplatser runt om i världen. Anledningen till att spelet är så populärt är inte alls särskilt svårt att förstå om du någon gång har spelat en riktigt spännande omgång mot någon. Du kan också spela backgammon om pengar på olika sajter på nätet.

Namnet backgammon

Backgammon finns i många länder med många olika namn men det mest kända namnet är trots allt just backgammon. Hur fick det då sitt namn? Jo, spelet var populärt på 1600-talet bland Saxarna, som då använde termerna ”bac” och ”gamen”, vilket bokstavligt talat betyder ”back” och ”game” på modern engelska. Sedermera utvecklades det två uttrycken till backgammon – namnet som spelet främst är känt som idag.

Nackgammon

En variant av backgammon är nackgammon, som ofta används för att öva upp den matematiska skickligheten i spelet. Till skillnad från backgammon börjar du i nackgammon med två pjäser på ruta 23, som tas från ruta 6 och ruta 13. Spelet är uppkallat efter den flerfaldige världsmästaren i backgammon – Nack Ballard. Något att prova på om du vill bli en bättre backgammonspelare!